Åldrandets gåta

Life of  Erica

BLI DITT BÄSTA JAG.  MÅ SÅ BRA SOM DU KAN.

Åldrandets gåta - Vetenskapen som förlänger ditt liv

Författare: Henrik Ennart


ISBN 978-91-7037-705-1

Ordfront


Boken på en minut

Henrik Ennart tar oss med på en utforskning av de olika "öar" av områden i världen, de så kallade blå zonerna, där människor tenderar att bli riktigt, riktigt gamla. Han visar vad det är i deras livsstil som har bidragit till att de har behållit sin goda hälsa. Dessutom redogör han för sina möten med framstående forskare och hur de ser på friskfaktorer och åldrande. Allt kokar ihop till en samling råd kring hur man bör leva om man vill uppleva ett friskt åldrande.


Mina reflektioner

En mycket givande bok, som har turnerat runt i vår familj. Henrik Ennart är en av Sveriges främsta journalister, när det gäller mat och hälsa. Det är mycket spännande att följa en nyfiken journalists jakt på svaren om hur man lever så hälsosamt som möjligt. Jag rekommenderar varmt den här boken till alla hälsointresserade.

Guldkorn ur boken

  • Den pigga, ungdomliga 95-åringen Sumiko Taira på Okinawa, som skrattar gott åt att pensionsåldern är 65 år i Sverige.
  • De intressanta redogörelserna för hur forskarna idag ser på åldrande och att många forskare tror att det redan har fötts ett barn som kommer att bli 150 år. Perspektivet förändras radikalt.
  • "Långa-livet-menyn" som bland annat uppmanar oss att:
  • Äta mycket grönsaker och att ha alla färger på tallriken, inte minst gröna och gula grönsaker.
  • Skära ned på kött, socker och snabba kolhydrater med högt GI.
  • Se till att vi får i oss enkel- och fleromättat fett.
  • Äta nötter
  • Ta ett glas vin om dagen, men inte att tvinga sig att börja om man inte brukar dricka. Studier tyder på att ett måttligt intag av alkohol förlänger livet. Undvik överkonsumtion. (Och tilläggas bör att alkohol i studier har visat sig att vara cancerogent. Enhetliga, hälsosamma råd kring alkohol är svårt.)


     Köp boken på Adlibris

     Läs om andra spännande böcker inom hälsoområdet

Kontakt