Charmen med tarmen

Life of  Erica

BLI DITT BÄSTA JAG.  MÅ SÅ BRA SOM DU KAN.

Charmen med tarmen

Författare: Giulia Enders


ISBN 978-91-37-14392-7

Bokförlaget Forum


Boken på en minut

En roligt skriven bok om allt möjligt man bör veta om magen, tarmen, hur toalettbesök går snabbare och enklare samt om alla organismer som bor i mag-tarmsystemet. Du får lära dig om hur hjärnan och tarmen hänger ihop och hur du kan se till att må så bra som möjligt. En stor del av vår hälsa sitter i tarmsystemet. Det är av yttersta vikt att vi har rätt bakterier där.


Mina reflektioner

Jag lärde mig otroligt mycket i denna bok. Saker som jag trodde mig ha koll på, men som man faktiskt aldrig fått förklarat för sig på ett populärvetenskapligt sätt. Varför får man till exempel diarré? Jo, för att immunsystemet känner att främmande organismer har kommit in i tarmen och då fylls det på vätska i tarmen för att snabbt skölja bort fienderna = diarré.

Det här känns som en bok som alla borde läsa, för att få koll på det viktiga mag-tarmsystemet. Forskning visar att problem med magen är kopplat till ADHD, Parkinson, autism, kronisk trötthet och mycket annat. Det finns en hel del man kan göra för att undvika sjukdomar - att äta probiotika (nyttiga bakterier) känns mycket vettigt. Jag har nu ätit probiotikan Lactovitalis varje dag i flera år och har aldrig varit så frisk som jag är nu. Uppskattningsvis 80% av vårt immunförsvar finns i bakteriefloran i tarmarna.

Guldkorn ur boken

  • Hennes sätt att skriva är väldigt trevligt. Det är hela tiden med glimten i ögat som hon fömedlar sina kunskaper. Jag har aldrig tidigare sett en läkare våga uttrycka sig på det här sköna sättet.
  • Jag fick många aha-upplevelser när hon så ingående beskriver fysiken - hur magen egentligen ser ut, med sin snedställda ingång från matstrupen.
  • Hennes beskrivningar av hur tarmen påverkar hjärnan är mycket bra.
  • Genomgången av tarmfloran med olika typer av bakterier och förklaringar kring probiotika (nyttiga bakterier) och prebiotika (sånt som de friska bakterierna tycker om att livnära sig på).
  • Tarmflorans roll kring fetma och kolesterolvärden.


  Läs om andra intressanta böcker inom hälosområdet