Mat för livet

Life of  Erica

BLI DITT BÄSTA JAG.  MÅ SÅ BRA SOM DU KAN.

Vi är alla olika och ska förmodligen inte äta samma typ av mat. Enligt den indiska medicinen Ayurveda finns det olika kroppstyper, eller doshor, som var och en bör ha olika sammansatt kost för att fungera optimalt. Vill du ta reda på exakt vilken kroppstyp du har och hur du bör leva utifrån den, rekommenderar jag att du bokar tid för en konsultation hos Peter Ljungsberg i Stockholm. Du bokar enkelt en tid via internet här. Du får med dig en rad hälostips som är skräddarsydda för just dig. Ett annat sätt är att köpa någon av Janesh Vaidyas böcker, där du hittar scheman för att komma fram till vilken kroppstyp du har.

Många är matintoleranta och tål inte allting. Det finns förmodligen ett stort mörkeltal som egentligen inte tål vetemjöl och mjölkprodukter. Detta beror på att välling är det första som vi utsätts för efter modersmjölken. Det omogna matsmältningssystemet är inte redo att ta hand om de främmande ämnena. Hos barn upptäcker man relativt enkelt glutenintolerans, eftersom barn får tydliga symtom. Vuxna får mer diffusa symtom. Det kan handla om att man är trött eller håglös - helt enkelt symtom som man kanske har ett helt liv utan att någonsin upptäcka orsaken.

Känner du av ett tydligt sötsug som du har svårt att stå emot rekommenderar jag att öka ditt proteinintag. Om du äter två kokta ägg till frukost får du mindre sötsug på eftermiddagen. Socker bör vi undvika så mycket vi kan. Det ger upphov till inflammationer i kroppen. Idag är det vetenskapligt bevisat att många olika sjukdomar har en inflammatorisk bakgrund. Det handlar om såväl alzheimer som cancer och hjärtsjukdomar.

Maten är hela tiden din medicin. Grönt te är anticancerogent. Mörk choklad håller kärlsystemet friskt. Lykopenet i tomater är en kraftig antioxidant. Ingefära och gurkmeja är antiinflammatoriskt. Laga maten från grunden med rena råvaror och undvik alla typer av halvfabrikat. Då slipper din kropp märkliga och onödiga tillsatser.

Råd om mat

WomanCode- hur äta för att slippa pms?

Hormonoptimerande mat för kvinnor & män

Självläkande människan

Anticancer

Åldrandets gåta

Råd om kosttillskott 

Vilka kosttillskott bör man egentligen äta?

Mat för livet